
نوشته و ویرایش شده توسط مجله ی دریای تکنولوژی
در محیط کار، پیروزی میتواند تحسین و احترام دیگران را به همراه داشته باشد، اما همیشه همه از پیشرفت شما خوشحال نخواهند شد. بعضی اوقات اوقات، همکارانی که روزی دوستان خوبی بودند، امکان پذیر به علت حسادت یا حس تهدید، حرکت متغیری از خود نشان دهند. این جا است سوال نقل میبشود که با همکار حسود چه کنیم.
تغییرات همکار شما میتواند شامل رفتارهای سرد، کنایههای غیرمستقیم، یا حتی تلاش برای کماهمیت نمود دادن پیروزیهای شما باشد. این چنین موقعیتی نهتنها ناخوشایند است، بلکه میتواند به مرور بر کارکرد و روابط کاری شما تأثیر منفی بگذارد.
در این مقاله، پنج راهکار عملی برای مدیریت این چالش اراعه شده است.
۱. پیش از نتیجهگیری، نشانهها را برسی کنید
قبل از این که فکر کنید همکار خودتان به شما حسادت میکند یا به فکر این باشید که «چطور حسادت را از خود دور کنیم»، ابتدا بازدید کنید که آیا شواهد کافی برای این حس وجود دارد یا خیر. برخی از نشانههایی که میتوانند نشاندهندهی همکار حسود یا همکار رنجیده باشند عبارت هستند از:
- آیا حرکت او بهطور محسوسی تحول کرده است؟
- آیا از جملات کنایهآمیز منفعت گیری میکند؟ (برای مثالً: «تبریک برای گرفتن پروژه تازه. به گمان زیادً رئیس از قبل آن را برایت کنار گذاشته می بود.»)
- آیا از مقدار تعامل و همکاری خود با شما کاسته است؟
- آیا در جلسات بهطور غیرمعمولی با نظرات شما مخالفت میکند؟
- آیا تلاش میکند دستاوردهای شما را کماهمیت نمود دهد یا اعتبار آنها را زیر سوال ببرد؟
اگر این نشانهها را بهطور مداوم مشاهده میکنید، به گمان زیادً قضیهای جدی وجود دارد و بهتر است برای برخورد مناسب با آن آماده باشید.
۲. علت مهم حسادت را شناسایی کنید
همکار حسود شما بیعلت حسادت نمیکند. حسادت همیشه ریشهی مشخصی ندارد و امکان پذیر دلایل مختلفی داشته باشد. برخی از افراد حس میکنند که شما بدون لیاقت به جایگاه جاری خود رسیدهاید، یا این که پیروزی شما تهدیدی برای موقعیت آنها است.
در این شرایط، بهترین راهکار او گفتوگوی مستقیم و محترمانه است. میتوانید به شکلی حرفهای قضیه را نقل کنید:
«مدتی است که حس میکنم در جلسات نظرات متفاوت و خاصی نسبت به من داری. آیا نوشته خاصی وجود دارد که باید درمورداش سخن بگویید کنیم؟»
این رویکرد به فرد روبه رو زمان میدهد تا نگرانیها یا برداشتهای نادرست خود را گفتن کند. اگر علت مهم حسادت اشکار باشد، میتوان راهی برای افت تنش اشکار کرد.
۳. موقعیت خود را در ساختار سازمانی تحلیل کنید
در این چنین شرایطی، ملزوم است جایگاه خود و همکار حسود خود را در سازمان بازدید کنید:
- آیا او در جایگاهی است که میتواند بر مسیر حرفهای شما تأثیر بگذارد؟
- آیا شما برای پیروزی خود به همکاری او نیاز دارید؟
- آیا رقابت مستقیمی بین شما وجود دارد یا هر دو میتوانید به پیروزی برسید؟
اگر فردی که نسبت به شما حسادت دارد، نفوذ بسیاری در سازمان دارد، بهتر است برای محافظت از موقعیت خود، روابط خود را با دیگر همکاران تحکیم کنید و به حمایتآنها مطمعن داشته باشید. در نظر داشته باشید که برخی از افراد امکان پذیر از قوت خود برای تخریب شما منفعت گیری کنند.
۴. همکاران حمایتکننده خود را شناسایی کنید
همیشه در محیط کار افرادی می باشند که از پیروزی شما حمایتمیکنند. این افراد میتوانند نقش مهمی در نگه داری موقعیت حرفهای شما داشته باشند. اما آیا همهی افرادی که قبلاً به شما نزدیک بودند، هم چنان در کنارتان می باشند؟
به این موارد دقت کنید:
- آیا برخی همکاران که قبلاً با شما در ربط بودند، اکنون کمتر به شما دقت میکنند؟
- آیا تعامل آنها در جلسات یا در محیط کار با شما افت یافته است؟
- آیا در مواقعی که نیاز به حمایتدارید، از شما فاصله میگیرند؟
اگر جواب مثبت است، گمان دارد که آنها نیز تحت تأثیر جو منفی قرار گرفته باشند یا خودشان دچار حسادت شده باشند. در این شرایط، بهتر است روی روابطی تمرکز کنید که بر پایهی همکاری و حمایتمتقابل شکل گرفتهاند.
۵. در صورت لزوم، ربط خود را محدود کنید
در برخی موارد، باوجود همه کوششهای شما برای بهبود رابطه، برخی افراد حاضر به تحول نگرش خود نیستند. آنها به رقابت ناسالم و تفکر «بازی با حاصل جمع صفر» اعتقاد دارند، یعنی فکر میکنند پیروزی یک نفر به معنی ناکامی فرد دیگر است.
در این شرایط، منطقیترین عمل این است که ربط غیرضروری را با همکار حسود یا خشمگین خود افت دهید و انرژی خود را صرف تعامل های مثبت کنید. نگه داری حرکت حرفهای و احترام متقابل کافی است، اما نیازی نیست که تلاش مضاعفی برای جلب نظر فردی انجام دهید که تمایلی به بهبود رابطه ندارد.
در عین حال، بهتر است روی تشکیل روابط کاری سازنده تمرکز کنید و در مسیر رشد حرفهای خود به جستوجو همکاری با افرادی باشید که به پیشرفت گروهی و پیروزی مشترک باور دارند.
چطور با همکار حسود کار کنیم؟
حسادت در محیط کار یک چالش رایج است که میتواند بر روابط کاری تأثیر منفی بگذارد. با این حال، با شناخت نشانههای آن، فهمیدن دلایل حسادت، مدیریت روابط و تمرکز بر همکاریهای مثبت، میتوان از تبدیلشدن این قضیه به یک مشکل جدی جلوگیری کرد.
در نهایت، آنچه اهمیت دارد این است که پیروزی شما نباید بهانهای برای تشکیل تنش در محیط کار بشود. با رویکردی حرفهای و منطقی، میتوان حسادت و رقابت ناسالم را مدیریت کرد و مسیر رشد خود را بدون حاشیه در ادامه گفت.
منبع: hbr
دسته بندی مطالب
مقالات کسب وکار