نوشته و ویرایش شده توسط مجله ی دریای تکنولوژی
محققان یک نخ ابریشمی اختصاصی تشکیل کردهاند که با مواد پلاستیکی رسانا پوشانده شده است. این نخ میتواند از گرمای بدن شما برای تشکیل برق منفعت گیری کند. بهعبارتی در آینده زمان دویدن یا حرکت، ژاکت شما میتواند گوشیتان را شارژ کند.
بر پایه گزارش ScienceDaily، محققان دانشگاه فناوری چالمرز سوئد منسوجات ترموالکتریکی تشکیل کردهاند که انعطافپذیر، سبک و غیرسمی می باشند و برای ساخت لباس نیز ایدهآلاند. منسوجات ترموالکتریک از تفاوت دما بین بدن شما و محیط بیرون الکتریسیته تشکیل میکنند.
نخ ابریشمی که برق تشکیل میکند
هنگامی که فناوری تازه محققان را با حسگرهای گوناگون ترکیب کنیم، میتواند به طرق گوناگون برای ما سودمند باشد، از فراهم انرژی دستگاههای گوناگون گرفته تا نظارت بر علائم حیاتی بدن ما. دلنشین اینجاست که این روش منفعت گیری از باتری را بهطور کامل حذف میکند.
این نخ ابریشم تازه با یک پلیمر رسانا پوشانده شده می بود که یک ماده پلاستیکی با ساختار شیمیایی بی همتا است و امکان هدایت الکتریکی را فراهم میکند. این پلیمرها قابل خمشدن، سبک وزن و غیرسمی می باشند و میتوان بهراحتی به طور مایع و جامد از آنها منفعت گیری کرد. برای نشاندادن کاربرد عملی نخ تازه، محققان دو ژنراتور ترموالکتریک تشکیل کردند: یک دکمه و یک تکه پارچه با نخ.
هنگامی که این دکمه و پارچه در معرض اختلاف دما قرار گرفتند، برق تشکیل کردند. یقیناً مقدار ولتاژ تولیدشده بر پایه اختلاف دما و مقدار مواد رسانای حاضر متفاوت است. هرچه اختلاف دما زیاد تر باشد، منسوجات توان بیشتری تشکیل میکنند.
در آزمایش محققان، یک پارچه بزرگ تولیدشده با این نخ، تقریباً ۶ میلیولت با اختلاف دمای ۳۰ درجهای تشکیل کرد. این چنین با یک مبدل ولتاژ، میتوان دستگاههای قابل حمل را از طریق USB شارژ کرد. مسئله قابل دقت دیگر نیز این است که این نخ برای بیشتر از یک سال کارایی خود را نگه داری میکند و میتوان آن را چندینبار بدون ازدستدادن رسانایی الکتریکی شستشو داد.
به عبارت دقیقتر، بعد از هفت بار شستشو، نخ نزدیک به دوسوم خاصیت رسانایی خود را نگه داری کرد. یقیناً برای این که بتوان این محصول را برای اراعه تجاری مقرونبهصرفه کرد، باید این رقم بهبود یابد. اکنون تشکیل زیاد پارچه و دکمههای ترموالکتریک در خارج از محیط آزمایشگاه چالشبرانگیز است. این محصولات هم برای تشکیل مواد و هم برای دوخت نیاز به کار دستی دارند. به گفتن مثال، دوخت یک پارچه چهار روز طول میکشد.
بااینحال، محققان بر این باورند که نخ تازه دارای پتانسیل قابلتوجهی است و خودکارکردن فرایند ساخت میتواند تشکیل زیاد را مقدور کند.
یافتههای پژوهش حاضر در Advanced Science انتشار شده است.
دسته بندی مطالب
مقالات کسب وکار