نوشته و ویرایش شده توسط مجله ی دریای تکنولوژی
انتخاب شارژر مناسب برای گوشی تازه بهخودیخود کار سختی است اما گزارشهای منتشرشده درمورد شارژرهای تقلبی که رنگ گوشی تازه سامسونگ گلکسی زد فولد ۶ را میکَنند، علتشده استرس منفعت گیری از شارژر غیراستاندارد زیاد زیاد بشود اما آیا شارژر واقعاً میتواند به گوشی شما صدمه رساند؟ در ادامه، نظرات درست و نادرست درمورد این نوشته را بازدید میکنیم تا جواب سؤالمان را اشکار کنیم.
آیا ادعای سامسونگ منطقی است؟
این اولین باری نیست که شارژکردن مشکلاتی را در دنیای تلفنهای هوشمند به وجود اورده است. احتمالا به یاد داشته باشید که مهندس گوگل، «بنسون لیونگ» (Benson Leung)، فهمید شد چندین کابل USB-C که در آمازون اراعه شده بودند، استانداردهای ملزوم را ندارند و منفعت گیری از آنها برای شارژ با توان بالا خطرناک است اما احتمالا از نظر سامسونگ علت کنده شدن رنگ گلکسی زد فولد ۶، منفعت گیری از «شارژرهای شخص ثالث ارتدار» نامناسب باشد. انداختن تقصیرات به گردن شارژر مقداری غیرعادی و زیاد دلواپسکننده است.
استدلال سامسونگ منطقی است؟ امکان پذیر شارژر USB-C بهدرستی به پریز وصل نشود، همه پینهای ارت متصل نشده یا شیلد (مغزی) کابل به شیلد شاسی وصل نشده باشد. اتصال ارت نادرست یا ناقص میتواند علتبشود جریان شارژ از مسیر فرد دیگر همانند شاسی گوشی عبور کند. فقط سامسونگ میداند این جریان برای کنده شدن رنگ تلفنهای گلکسی زد فولد کافی است یا خیر؛ یقیناً این مشکل امکان پذیر مربوط به اتصال ارت ضعیف گوشی نیز باشد.
یقیناً شارژری با اتصال ارت نامناسب نیز زمان ابراز اتصال مختصر، غیرایمن است. خطایی داخلی در شارژر میتواند تبدیل شوک الکتریکی، صدمه به دستگاه درحال شارژ و حتی آتشسوزی بشود؛ بهخصوص در زمان شارژ با توان بالا. اگر این چنین شارژرهای معیوبی در بازار وجود داشته باشند، مشکلات احتمالی منفعت گیری از آنها زیاد دلواپسکنندهتر از کنده شدن رنگ تلفنهای گرانقیمت سامسونگ است. خوشبختانه به نظر میرسد این چنین مشکلات تولیدی در ساخت شارژرها کم اتفاق میافتند و دلیلی برای نگرانی برای منفعت گیری از شارژرهای برندهای نقل و بزرگ وجود ندارد.
آیا شارژ بیش از حد میتواند به گوشی شما صدمه رساند؟
خطرات رایج منفعت گیری از تلفنهای هوشمند مدرن عبارتاند از: شارژ بیش از حد، منفعت گیری از شارژر غیراستاندارد یا شارژری که توان بالایی دارد. باایناوصاف این نگرانیها عمدتاً بیمبنا می باشند. اگر بخواهیم از نظر تئوری به قضیه نگاه کنیم، باید بگوییم اگر شارژر ولتاژ بیشتری از اغاز تحمل باتری یا مدار گوشی داخل آن کند، منفعت گیری از آن علتافزایش دمای گوشی، افت عمر باتری و به گمان زیادً مشکلات جدی بشود اما تلفنهای هوشمند برای جلوگیری از ابراز این اتفاقات ویژگیهای ایمنی بسیاری دارند. یقیناً امکان پذیر بعضی اوقات این ویژگیهای ایمنی درست عمل نکنند!
مسئلهای که باید به آن دقت کنیم این است که فناوریهای شارژ سریع، همانند USB Power Delivery که اپل، گوگل و سامسونگ از آن منفعت گیری میکنند، نیازمند برقراری ربط دیجیتال موفق بین شارژر و دستگاه برای هماهنگی با یکدیگر در سطح توان قابلحمایتمی باشند. توافقنکردن بر سر منفعت گیری از یک پروتکل و سطح توان قابلپشتیبانی، شارژ شدن را در سطح پیشفکر آهسته میکند و خطر ولتاژ بیش از حد را از بین میبرد.
دومین مسئله مهم این است که دستگاههای مدرنی که از فناوری شارژ با توان بالا حمایتمیکنند، حالت داخلی باتری خود را مدام بازدید میکنند تا از ایمن بودن ولتاژ و دما در محدوده عملیاتی یقین شوند. بهمحض ابراز مشکل، این دستگاهها سطح کمتری از انرژی را با هم مبادله میکنند و برای خنک شدن به گوشی زمان خواهند داد.
پورتهای USB-C تلفنهای هوشمند در برابر تخلیه الکترواستاتیک و ولتاژ بیش از حد ویژگی حفاظتی اختیاری دارند؛ تلفنها به لطف این ۲ ویژگی، در برابر اتصالهای مختصر احتمالی و دیگر صدمههای احتمالی که امکان پذیر بر تاثییر منفعت گیری از پریز غیراستاندارد تشکیل بشود، مصون میهمانند. زیاد تر تلفنهای پرچمدار، حتی مدلهای بینرده باید برخی ویژگیهای محافظتی را داشته باشند اما بهندرت درمورد این ویژگیها او گفت و گو میبشود.
احتمالا فناوریهای شارژ سریع اختصاصی در برقراری ربط، حفاظت از ولتاژ بیش از حد و دیگر ویژگیهای ایمنی کموبیش قوی باشند؛ یقیناً امکان پذیر شما زمان منفعت گیری از شارژرها توانایی متغیری داشته باشید؛ بهاختصاصی زمان انتخاب شارژرهای شخص ثالث که ادعا میکنند استاندارد شارژ اختصاصی مبهمی را پیاده کردهاند. این نوشته به این معنی نیست که فناوریهای شارژ سریع اختصاصی ایمن نیستند؛ نوشته این است که درمورد نحوه پیادهسازی استاندارد جهانی USB در محصولات آنها اطلاعات زیاد مقداری داریم.
ویژگیهای شارژر استاندارد
متأسفانه هیچ تضمینی وجود ندارد که شارژری ۱۰۰ درصد بدون نقص باشد (بههرحال امکان پذیر میانه تشکیل برخی شارژرها مشکلاتی رخ دهد) اما بهطورکلی، منفعت گیری از شارژرهای برندهای معروف یقینتر است. لوازم جانبی رسمی و تأییدشده تلفنهای هوشمند همیشه امنترین انتخاب می باشند؛ چون شرکتهای سازنده گوشی پروتکلهای شارژ را بهدقت با محصولات خود مطابقت خواهند داد و آزمایش میکنند. یقیناً درصورت ابراز مشکل بهعلت منفعت گیری از شارژر، ناایمن بودن شارژرها میتواند نیرومندترین علت برای شکایت و مطرح ادعای جبران خسارت باشد.
منفعت گیری از شارژرهای شخص ثالث همیشه مقداری پرخطرتر است اما اگر باید چند دستگاه را همزمان شارژ کنید، تقریباً ناچار به خرید این چنین شارژرهایی هستید. بهطورکلی شارژرهای برندهای بزرگ همانند «انکر» (Anker) و «یوگیرین» (UGREEN) کیفیت بالایی دارند؛ چون بهخوبی از محصولات USB Power Delivery حمایتمیکنند. انکر اخیراً تعدادی از پاوربانکهایش را بهعلت خطر آتشسوزی جمعآوری کرده است اما شرکت بزرگی همانند انکر میتواند این چنین مشکلاتی را بهشدت رفع کند.
بهتر است از شارژرهای ارزانقیمت، بینامونشان یا محصولات برندهای جعلی منفعت گیری نکنید؛ مخصوصاً اگر در کشورهایی تشکیل شده باشند که چندان بر کنترل کیفیت حساس نیستند. با خرید این چنین محصولاتی نهفقط خطر منفعت گیری از شارژری غیراستاندارد و بیکیفیت را پذیرفتهاید، بلکه گمان این که کشورهای سازنده آنها این شارژرهای بیکیفیت را جمع یا درمورد مشکلات این محصولات به مصرفکنندگان خبررسانی کنند، کم است. ضربالمثل معروف «هرچقدر پول بدهی، همانقدر آش میخوری» در این نوشته کاملاً صدق میکند.
دسته بندی مطالب
مقالات کسب وکار