نوشته و ویرایش شده توسط مجله ی دریای تکنولوژی
اسنپدراگون ۸ الیت انتخاب بهتری است یا گوگل تنسور جی ۴؟ در ادامه به این سوال جواب خواهیم داد.
در این قیاس از یک سو، تراشه تازه کوالکام، اسنپدراگون ۸ الیت (Snapdragon 8 Elite)، قرار دارد که کارکرد سیپییو و پردازنده گرافیکی آن بینظیر است و کارایی تلفنهای هوشمند ما را به لپتاپها نزدیکتر میکند. از نظر دیگر، پردازنده تنسور جی ۴ (Tensor G4) قرار دارند که عملکردی قانعکننده و ویژگیهای تحکیمشده هوش مصنوعی و عکاسی دارد.
در یک کفه ترازوی این قیاس، کوالکام هست که شرکتی مورد قیمت در حوزه پردازنده و سیپییو محسوب میبشود و در این حوزه سابقه بسیاری دارد و در کفه دیگر، گوگل که در حوزه پردازنده بهتازگی از زیر سایه سامسونگ بیرون آمده و مسیر جدیدی در تشکیل تراشههای اختصاصیاش به وجود اورده است.
اگر برای خرید گوگل پیکسل ۹ تازه شک دارید، چشم به راه سامسونگ گلکسی S25 بمانید یا یکی از تلفنهای چینی را انتخاب کنید. انتخاب سختی است ولی خواندن این نوشته میتواند تصمیمگیری را برای شما راحتتر کند.
مشخصات
اسنپدراگون ۸ الیت | تنسور جی ۴ | |
پیکربندی سیپییو | ۲ هسته ۴.۳۲ گیگاهرتزی (اوریون) ۶ هسته ۶.۵۳ گیگاهرتزی (اوریون) |
۱ هسته کورتکس ایکس ۴ (۳.۱ گیگاهرتز) ۳ هسته کورتکس اِی ۷۲۰ (۲.۶ گیگاهرتز) ۴ هسته کورتکس اِی ۵۲۰ (۱.۹۲ گیگاهرتز) |
پردازنده گرافیکی | Adreno با فرکانس ۱.۱ گیگاهرتز (حمایتاز ردیابی پرتو «Ray Tracing») | Mali-G715(MC7?) با فرکانس ۹۴۰ مگاهرتز |
هوش مصنوعی | هگزاگون «Hexagon» (ترکیبی از اسکالر، تنسور و وکتور) | واحد پردازش تنسور نسل سوم |
حمایتاز رم | LPDDR5X | LPDDR5X |
مودم 4G/5G | X80 LTE/5G (ادغامشده)، ۴G LTE، 5G فرکانسهای زیر ۶ گیگاهرتز و موج میلیمتری، حمایتاز ربط ماهوارهای NB-NTN | اگزینوس ۵۴۰۰ LTE/5G، ۴G LTE، 5G فرکانسهای زیر ۶ گیگاهرتز و موج میلیمتری، حمایتاز ربط ماهوارهای NB-NTN |
دیگر قابلیتهای ارتباطی | بلوتوث ۶.۰، وایفای۷ و وایفای ۶/۶ ای (۸۰۲.11ax) و وایفای ۵ (۸۰۲.11ac)، پروتکلهای a/b/g/n | بلوتوث ۵.۳، وایفای۷ و وایفای ۶/۶ ای (۸۰۲.11ax) و وایفای ۵ (۸۰۲.11ac)، پروتکلهای a/b/g/n |
لیتوگرافی | TSMC ۳ نانومتری | سامسونگ ۴ نانومتری |
اجازه دهید برای اغاز نگاهی به چند تفاوت مهم اسنپدراگون ۸ الیت و تنسور جی ۴ بیندازیم. طراحیهای درونسازمانی کوالکام امسال ویژگی مهم پردازنده تازه شرکت معارفه شدهاند و از هسته سیپییوی اوریون (Oryon) اغاز خواهد شد. این هسته بر پایه معماری Arm ساخته شده (همانند همه پردازندههای تلفنهای هوشمند) اما به نظر میرسد فراتر از حد معمول پیادهسازی شده و امکان افزایش شدت کلاک تا ۴.۳۲ گیگاهرتز را فراهم کرده است. اسنپدراگون ۸ الیت ۲ هسته پرایم (Prime) و ۶ هسته پرفورمنس (Performance) دارد؛ هستههای پرفورمنس شدت کلاک پایینتری دارند اما با ۳.۵۳ گیگاهرتز هم چنان قابلدقتاند.
تنسور جی ۴ گوگل از سری هستههای کورتکس (Cortex) با قطعات استاندارد Arm ساخته شده و یک هسته بزرگ کورتکس ایکس ۴ (Cortex-X4)، سه هسته بینرده کورتکس ای ۷۲۰ (Cortex-A720) و چهار هسته کارآمد A520 دارد. این تراشه از نظر تعداد هسته با اسنپدراگون ۸ الیت برابر است و اصلاً کند نیست اما شدتهای کلاک زیاد پایینتر و معماری مقداری قدیمیتر آن در قیاس با اسنپدراگون ۸ الیت این تراشه را عقب نگه داشته است. پردازنده تازه کوالکام در بنچمارکهای androidauthority تا دوبرابر سریع تر عمل میکند.
این تفاوت کارکرد در قسمت گرافیک نیز مشهود است. تنظیمات GPU (پردازنده گرافیکی) در پردازندههای تنسور همیشه از پردازندههای اسنپدراگون عقب بوده و عملکردی اراعه میدهد که زیاد تر معادل تراشههای پرچمدار چند نسل قبل اسنپدراگون است. پردازنده گرافیکی مالی جی ۷۱۵ (Mali-G715) آن تا این مدت از قابلیت ردیابی پرتو (ray tracing) حمایتنمیکند؛ این ویژگی الزامی نیست اما برای گیمرهای موبایلی که بهجستوجو خرید گوشی بهروز می باشند تا زمان بیشتری از آن منفعت گیری کنند، مسئله قابلتوجهی است.
بدیهی است اگر بهجستوجو بیشترین کارکرد ممکن در گوشی هستید، اسنپدراگون ۸ الیت بهترین انتخاب است اما این تراشه برای اکثر کارهای روزمره عملکردی فراتر از نیاز دارد. یقیناً تنسور جی ۴ نیز این ماموریت های را بهخوبی انجام میدهد.
از نظر دیگر قابلیتها باید بگوییم، هر ۲ تراشه امکانات شبیهی دارند؛ قابلیتهایی همانند حمایتاز 5G با فرکانس ۶ گیگاهرتز و موج میلیمتری، وایفای ۷ و حتی قابلیت ربط ماهوارهای NTN؛ یقیناً تلفنهای پیکسل در عرصه قابلیتهای ارتباطی حرفی برای گفتن دارند و از ویژگیهای ارتباطی حیاتی برخوردارند. کوالکام ویژگیهای اضافی جالبی همانند ۲ قابلیت XPAN و aptX جهت انتقال بیسیم صدا بدون کم شدن کیفیت از طریق بلوتوث و قابلیت Snapdragon Seamless جهت به اشتراکگذاری صفحه و فایل بین دستگاههای اندرویدی و ویندوز دارد اما این امکانات تا این مدت بهصورت گسترده مورداستفاده قرار نگرفتهاند. اگر از تجهیزات صوتی پیشرفته aptX منفعت گیری میکنید، گوشی تجهیزبه پردازنده اسنپدراگون این مزایا را نیز برایتان به ارمغان بیاورد.
ویژگی در روبه رو کارکرد؛ کدامیک بیشترین اهمیت را دارد
کوالکام وعده داده تا ۸ سال از اسنپدراگون ۸ الیت حمایتکند و این امکان را برای سازندگان تلفنهای تجهیزبه این پردازنده فراهم کند که زمان حمایتاز تلفنهایشان را با مقدار اراعه حمایتطولانی مدت برای تلفنهای سری پیکسل، یکسان کنند. بااینکه هر ۲ گوشی از حمایتطولانی مدت منفعت میبرند، به جرأت میتوان او گفت در آینده پردازنده اسنپدراگون از ویژگیهای بیشتری حمایتخواهد کرد.
گوگل با افزودن ویژگیهای تازه به تراشهاش در قالب بهروزرسانیها برای تلفنهای پیکسل، تقریباً قابلتحسین عمل کرده است و این امکانات انحصاری هم چنان تلفنهای پیکسل را دلنشین میکنند، حتی اگر از نظر کارکرد، ویژگیهای مدرن و گسترش یافتهای نباشند.
ویژگیهای نرمافزاری قوی نقطهعطف و برگ برنده طلایی تلفنهای پیکسل برای فروششان می باشند؛ خواه قابلیت دسترسی به چتبات جمینی لایو (Gemini Live) باشد، خواه قابلیت عکاسی محاسباتی با کیفیت بالا این چنین ابزارهای انحصاری همانند ابزار Best Take برای ترکیب چند عکس در یک عکس. هیچ شرکتی بهتر از گوگل نمیتواند توانایی مهم اندروید را بهبود دهد اما واحد پردازش تنسور (TPU) در تنسور G4 همانند G3 است؛ به این علت فعلاً پیشرفتی در عرصه هوش مصنوعی در دستگاههای گوگل نداریم. جهش بعدی به گمان زیادً در گوشی پیکسل ۱۰ و تراشه تنسور جی ۵ اتفاق خواهد افتاد.
از نظر دیگر، کوالکام نیز بر قابلیتهای هوش مصنوعی و تصویرسازی خود پافشاری بسیاری دارد و اسنپدراگون ۸ الیت در این عرصه نسبت به پردازندههای قبلی خود بهتر است. برسی گستره گسترده ماموریت های هوش مصنوعی بین تراشهها کار سختی محسوب میبشود (اگر غیرممکن نباشد) اما نباید فراموش کنیم که نقطهضعف اسنپدراگون این است که شرکای آن توانایی گسترش ویژگیهای هوش مصنوعی شبیه گوگل را ندارند.
پیادهسازی ویژگیهای بی همتا تراشههای کوالکام توسط شرکا، بعضی اوقات پیروزیآمیز بوده و بعضی اوقات ناکامی خوردهاند. تعداد مقداری از آنها از دموهایی همانند جداسازی اشیا یا مدل تصویرسازی Stable Diffusion منفعت گرفتهاند، حتی تعداد مقداری از ویژگیها را بهصورت جامع برای نسلهای قبلی بهروزرسانی کردهاند. یقیناً گوگل در این عرصه زیاد موفق عمل کرده و سامسونگ در این عرصه از معدود استثناهاست.
اسنپدراگون ۸ الیت برای علاقهمندان به دستیارهای هوش مصنوعی از قابلیت مدل زبانی جمینی نانو (Gemini Nano) حمایتمیکند. در ضمن، اکنون قابلیتهای تصویربرداری آن در برخی از بهترین دوربینهای تلفنها همانند شیائومی ۱۴ اولترا دیده میبشود؛ به این علت کاربران پردازندههای اسنپدراگون ناچار به دلکندن از ویژگیهای مهم نیستند اما بهصراحت میتوانیم بگوییم تلفنهای پیکسل همان ویژگیها را با منفعت گیری از منبع های کمتری در اختیار کاربرانشان قرار خواهند داد.
اسنپدراگون در روبه رو تنسور؛ کدام را انتخاب کنیم؟
بدیهی است انتخاب گوشی هوشمند بعدی فقط به تراشهها محدود نمیبشود؛ این روزها پارامترهایی همانند دوربینها، قابلیتهای چندرسانهای و یقیناً قیمت هم اهمیت دارند.
هنگامی در روبه رو مجموعه تلفنهای هوشمند تجهیزبه اسنپدراگون ۸ الیت (که بهزودی آنها را در بازار خواهید دید) سخن بگویید از قیاس تلفنهای سری پیکسل گوگل میبشود، انتخاب نسبتاً آشکار است. اگر میخواهید گوشی بعدیتان را ۵ سال یا زیاد تر نگه دارید، تلفنهای اسنپدراگون برای منفعت گیری در سالهای آینده و بازی گزینه بهتری می باشند.
این چنین طی این زمان، باید سیاست سازنده در ساخت مدلهای تازه را هم در نظر بگیرید. گوگل فعلاً در عرصه ساخت سریع مدلهای تازه و نگه داری جریان ثابت ویژگیهای تازه برتری دارد اما در آینده خواهیم دید که سامسونگ و دیگر سازندگان در این نسل چطور عمل میکنند. هزینههای معاوضه باتری و تعمیر برای منفعت گیری طویلزمان از گوشی نیز فاکتورهای مهمی می باشند که باید در نظر گرفته شوند؛ خوشبختانه گوگل در این عرصه هم کارکرد مساعد دارد.
اگر تا این مدت هم تصمیمگیری برایتان دشوار است، دلواپس نباشید؛ تعداد بسیاری یقین نیستند سال آینده کدام گوشی را انتخاب میکنند.کارکرد بسیار قوی پردازنده تازه اسنپدراگون وسوسهبرانگیز است اما به گمان زیادً جدایی از توانایی نرمافزاری گوگل برای کاربران تلفنهای پیکسل هم دشوار خواهد می بود. بههرحال انتخابهای سختی پیش رو داریم؛ به این علت بهتر است چشم به راه بمانیم و ببینیم نتیجه چه میبشود.
دسته بندی مطالب
مقالات کسب وکار