نوشته و ویرایش شده توسط مجله ی دریای تکنولوژی
گوگل اخیراً خبرداد با استارتاپ کایروس پاور (Kairos Power)، گسترشدهنده رآکتورهای کوچک مدولار، قراردادی برای فراهم برق مراکز داده و هوش مصنوعی امضا کرده است. ماه قبل نیز مایکروسافت با شرکت انرژی Constellation برای احیای رآکتور ازکارافتادهای در نیروگاه هستهای پنسیلوانیا به توافق رسید. بااینحال چرا این شرکتها بهسمت انرژی هستهای میروال؟ در این نوشته، این نوشته را بازدید میکنیم.
گوگل پیشتر خبرداد اولین رآکتور هستهای خود را سال ۲۰۳۰ راهاندازی میکند سپس رآکتورهای بیشتری تا سال ۲۰۳۵ فعال خواهند شد. یقیناً گوگل تنها شرکتی نیست که بهجستوجو انرژی هستهای برای تحقق جاهطلبیهای هوش مصنوعی خود است. ماه قبل، مایکروسافت قراردادی با شرکت انرژی آمریکایی Constellation بست تا رآکتوری را که ۵ سال خاموش می بود، فعال کند.
خلاصه میتوان او گفت غولهای فناوری به انرژی هستهای روی آوردهاند تا برق مراکز داده موردنیاز برای آموزش و اجرای مدلهای هوش مصنوعی خود را فراهم کنند.
علت رویآوردن شرکتهای فناوری به انرژی هستهای
شرکتهای فناوری برای یافتن منبع های انرژی بهمنظور فراهم برق مراکز داده خود تحت سختی می باشند، این مراکز زیرساخت هوش مصنوعی مدرن را بنا میکنند. این چنین هزینه برق و نگهداری سرورهای تجهیزبه پردازشگرهای گرافیکی عموماً زیاد گران می باشند؛ به همین علت برخی گسترشدهندگان این سرورها را اجاره میکنند.
مطابق گزارش تحقیقاتی آژانس بینالمللی انرژی، انتظار میرود مصرف جهانی برق در مراکز داده، قسمت هوش مصنوعی و بازار ارزهای دیجیتال از ۴۶۰ تراواتساعت (TWh) در سال ۲۰۲۲ به بیشتر از ۱۰۰۰ تراواتساعت در سال ۲۰۲۶ افزایش یابد.
از سویی، محققان دانشگاه کالیفرنیا سال قبل مطالعهای انتشار کردند که نشان داد ChatGPT بهازای هر ۱۰ تا ۵۰ خواست، ۵۰۰ میلیلیتر آب مصرف میکند؛ باتوجهبه این که هر هفته، بیشتر از ۲۵۰ میلیون نفر در سراسر جهان از ChatGPT منفعت میبرند، میتوان تخمین زد همین یک چتبات چه مقدار آب و برق مصرف میکند.
هوش مصنوعی مولد اکنون زیاد پرکاربرد و انقلابی به نظر میرسد اما شرکتهای بزرگ فناوری برنامههای زیاد گستردهتری برای این فناوری در سر دارند. مطمئناً یکی از گزینههای یقین آنها برای فراهم برق، انرژی هستهای است.
یقیناً منفعت گیری از انرژی هستهای چندان بدون حاشیه نیست. تعداد بسیاری از فعالان آبوهوا با این چنین منابعی ناموافق می باشند؛ چراکه این انرژی صدمههای زیستمحیطی مختلفی به بار میآورد. این انرژی را انرژی «پاک» مینامند؛ چون زمان تشکیل برق دیاکسیدکربن یا دیگر گازهای گلخانهای تشکیل نمیکند اما حقیقت این است که جانشین قابلقبولی برای منبع های تجدیدپذیر همانند انرژی بادی و خورشیدی نیست و زبالههای خطرناکی بهجا میگذارد.
دسته بندی مطالب
مقالات کسب وکار